Najbolji savjeti za odabir prave školske torbe

Najbolji savjeti za odabir prave školske torbe

Školski ljetni praznici napokon su stigli, ali neće proći dugo prije nego što će roditelji diljem zemlje pokleknuti pred školskim poslovima - kupnja pribora, ukoričenje knjiga, ažuriranje garderobe u zadnji čas. Tu je i pitanje što staviti u kutiju za ručak...!

Usred tog kaosa i uzbuđenja, preporučujemo svim roditeljima da odvoje trenutak i promotre koliko su teški ruksaci njihovog djeteta.

Općenito se preporučuje da djeca u školskim ruksacima ne nose više od 10% svoje tjelesne težine. Kada se veliki uteg (kao što je ruksak s knjigama) nepravilno postavi na ramena, sila utega može povući dijete unatrag. Da bi to kompenziralo, dijete se može saviti u bokovima prema naprijed ili izviti leđa što može uzrokovati neprirodno stiskanje kralježnice.

Posebna je briga za učenike mlađih razreda srednjih škola, jer je kralježnica u kritičnoj fazi razvoja kod djece između 12 i 14 godina. Ovo je također faza u kojoj će omjer težine torbe i tjelesne težine vjerojatno biti visok jer su neki učenici još uvijek prilično mali, ali nose teret sličan većoj i starijoj djeci.

Zabrinuti roditelji ipak bi trebali imati na umu da su u usporedbi s drugim vrstama torbi, ruksaci, unatoč potencijalnim problemima, obično najbolji izbor za djecu za razliku od modnih torbi koje se nose preko jednog ramena (često s tankim, nepodstavljenim remenom). Kada se pravilno koristi, najjači mišići u tijelu – leđni i trbušni mišići, nose težinu torbe. Ako nisu preteški i ako se pravilno koriste, težina je tada ravnomjerno raspoređena po tijelu.

Uloga roditelja:

Loše držanje veliki je problem osobito kod djece dok rastu. Nažalost, podučavanje naše djece dobrim posturalnim navikama zahtijeva određenu dozu 'zanovijetanja' kako bi naša djeca naučila pravilno nositi i pakirati svoje ruksake. Djeca koja ruksake nose samo preko jednog ramena, jer izgledaju 'bolje' ili im je lakše, na kraju se nagnu na jednu stranu kako bi ublažila dodatnu težinu. S vremenom će ova djeca vjerojatno razviti bolove u donjem i gornjem dijelu leđa i naprezati vrat i ramena. Važno je pomoći im da razumiju utjecaj neispravnog nošenja školske torbe.

Za mnoge roditelje, borba često dolazi od djece koja žele određeni ruksak jer prikazuje određenog superheroja ili lika iz crtića, ili tinejdžera koji žele najnoviju modnu torbu, ali to možda nije najzdraviji izbor. Pokušajte koristiti pozitivan jezik koji pomaže vašem djetetu da shvati zašto je najbolje dizajniran i najbolje opremljen ruksak dugoročno najbolja opcija i pobrinite se da ono bude uključeno u odluku o kupnji. Učite djecu (čim krenu u vrtić) tako da im to postane normalno i da se ne osjećaju samosvjesno nošenja ruksaka na ispravan način kada dođu u srednju školu. Objasnite da je to slično ulasku u automobil – gdje stavljate pojas i zakopčavate se prije vožnje tako da kada nosite ruksak vežete pojaseve i zakopčavate se prije hodanja!

Znakovi da je školski ruksak vašeg djeteta preteška:

Promjene u držanju vašeg djeteta kada nosi školsku torbu (pognuto ili nagnuto na jednu stranu)
Vaše se dijete bori da podigne ili stavi svoj ruksak na sebe
Vaše dijete prijavljuje nelagodu ili bol dok nosi ruksak
Vaše dijete prijavljuje trnce ili obamrlost u rukama.
Torba ostavlja crvene tragove na ramenima vašeg djeteta kada je skine.
10 najboljih sigurnosnih savjeta za ruksake/školske torbe

Pazite da ruksak vašeg djeteta ne teži više od 10 posto njegove ili njezine tjelesne težine. Na primjer; dijete težine 35 kg ne bi trebalo nositi torbu težu od 3,5 kg. Teži ruksak uzrokovat će vaše dijete da se sagne prema naprijed u pokušaju da izdrži težinu na svojim leđima, a ne na ramenima, na remenima.

Provjerite je li ruksak čvrst s ojačanim ili podstavljenim naslonom i odgovarajuće veličine - ne širi od djetetovih prsa.
Široke, podstavljene naramenice vrlo su važne. Nepodstavljene naramenice su neudobne i mogu se zabiti u ramena vašeg djeteta.
Koristite obje naramenice – nikada ne stavljajte ruksak preko jednog ramena. Nošenje ruksaka za jedan remen može uzrokovati neproporcionalno pomicanje težine na jednu stranu, što dovodi do grčenja vrata i mišića, kao i bolova u donjem dijelu leđa.
Naramenice treba skratiti dok dno ruksaka ne bude točno iznad djetetovog struka, a ne sjediti na stražnjici. Ruksak bi trebao ležati ravno na djetetovim leđima.
Ruksak nikada ne smije visjeti više od 10 cm ispod struka. Ruksak koji visi prenisko povećava težinu na ramenima, uzrokujući da se dijete naginje prema naprijed dok hoda.
Ruksak s individualiziranim pretincima pomaže u najučinkovitijem pozicioniranju sadržaja. Provjerite jesu li teški predmeti poput knjiga stavite prvo u stražnji odjeljak tako da su najbliže kralježnici, a šiljasti ili glomazni predmeti spakirani su dalje od područja koje će počivati na leđima vašeg djeteta.
Veće ne znači nužno i bolje. Što više mjesta ima u ruksaku, to će vaše dijete više nositi - i ruksak će biti teži.
Ako je ruksak i dalje pretežak, razgovarajte s učiteljem vašeg djeteta. Koristite školske ormariće ako su dostupni ili pitajte može li vaše dijete ostaviti najteže knjige u školi, a kući ponesite samo lakše materijale ili radne bilježnice. Svakog dana provjerite torbu svog djeteta i pobrinite se da ponese samo ono što je potrebno za taj dan.
Ne radi se samo o težini leđa, već razmislite o tome koliko dugo vaše dijete nosi svoj ruksak jer bi vrijeme provedeno u ruksaku također moglo povećati vjerojatnost bolova u leđima i vratu. Školsku torbu nosite samo onoliko dugo koliko je potrebno, a ako miruje (na igralištu ili čeka školski autobus) skinite je i stavite na tlo.
Natrag na blog