Kako se nositi s bullyingom u školi?

Kako se nositi s bullyingom u školi?

Kako se nositi s bullyingom u školi: savjeti za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

 

Vršnjačko nasilje je ozbiljan problem u školama diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku. Djeca i mladi su često meta nasilja i zlostavljanja od strane svojih kolega u školi, što može dovesti do ozbiljnih posljedica za njihovo mentalno i fizičko zdravlje. Stoga je važno znati kako se nositi s bullyingom u školi, te kako se boriti protiv vršnjačkog nasilja.

 

Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći u borbi protiv bullyinga u školi:

 

  • Govorite o tome

Ako vas netko zlostavlja ili maltretira, važno je da to podijelite s nekim. Možete razgovarati sa svojim roditeljima, učiteljima, ili nekim drugim odraslim osobama kojima vjerujete. Oni će vam pomoći da se suočite s problemom i osigurati da se takvo ponašanje ne ponavlja.

 

  • Ne uzvraćajte zlostavljanje
Iako se može činiti primamljivo da se osvetite nasilniku, to je najgore što možete učiniti. To će samo pogoršati situaciju i potaknuti nasilnika da nastavi s svojim ponašanjem. Umjesto toga, ostanite smireni i izbjegavajte nasilje.

 

  • Budite sigurni u sebe
Nasilnici biraju žrtve koje su slabije od njih. Stoga, pokušajte biti samouvjereniji i samopouzdaniji. Pokažite nasilniku da vam ne može nauditi, da neće uspjeti slomiti vašu volju.

 

  • Budite sastavni dio grupe
Nasilnici se često okomljaju na pojedince koji su izolirani. Stoga, pokušajte biti dio grupe ljudi s kojima se osjećate sigurno. To će vam pružiti podršku i pomoći da se osjećate manje izloženima.

 

  • Prijavite nasilje
Ako se nešto dogodi, prijavite ga učiteljima ili ravnatelju škole. Škola ima odgovornost zaštiti svoje učenike od nasilja i zlostavljanja, i trebala bi poduzeti mjere kako bi se osiguralo da se to ne ponavlja.

 

Ukratko, bullying u školi može biti vrlo bolno i teško iskustvo za djecu i mlade. Međutim, postoje načini na koje se možete nositi s tim i boriti protiv vršnjačkog nasilja. Govorite o tome, budite sigurni u sebe, budite dio grupe, ne uzvraćajte nasiljem i prijavite nasilje kad se dogodi.

 

Natrag na blog